Utilization of domestic plant components in diets for common carp Cyprinus carpio L.

  • Jan Mazurkiewicz
Keywords: common carp, fish nutrition, diets, plant protein components, fish meal replacement

Abstract

The aim of this work was to determine the possibilities of substituting domestic plant protein ingredients for fish meal in complete diets in rearing different age/size groups of carp, Cyprinus carpio L. at high intensification. The mixture of legume seeds and extracted rapeseed meal used in the studies can partially replace fish meal in complete diets for carp, while the effective level of fish meal replacement was varied and depended on the carp age/size group. Introducing mixtures of plant components up to 26 and 22%, respectively, to the diets of carp early juveniles and juveniles did not adversely affect rearing results. The best results in rearing two-year old and market carp were obtained using diets that contained mixtures of plant components of 32 and 27%, respectively. Analyses were performed on the dependence between the share of plant protein in the dietary protein of the individual diets and the mean individual weight of carp and the values of the feed conversion ratio. This provided the basis for the conclusion that plant protein can comprise from 30-35% of the total protein pool in the diets of carp early juveniles and juveniles, while the maximum allowable share in the diets of two-year old and market carp is 45%. The experimental diet used in the feeding of market carp did not have an impact on the sensory properties of the fish meat.

CORRESPONDING AUTHOR:

J. Mazurkiewicz [+]
Department of Inland Fisheries and Aquaculture,
Poznań University of Life Sciences
Wojska Polskiego 71c
60-125 Poznań, Poland
Tel./fax: +48 618487706
E-mail: karp@up.poznan.pl



Streszczenie

Wykorzystanie krajowych komponentów białkowych pochodzenia roślinnego w paszach dla karpia Cyprinus carpio L.

Celem pracy było określenie możliwości substytucji mączki rybnej mieszanką składającą się z nasion roślin strączkowych (łubiny: biały i żółty, bobik) oraz poekstrakcyjnej śruty rzepakowej w pełnoporcjowych paszach stosowanych w chowie poszczególnych grup wiekowych karpi na wysokim poziomie intensyfikacji. Badania wykonano w latach 2004-2006 w należącym do Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu Zakładzie Doświadczalnym Technologii Produkcji Pasz i Akwakultury w Muchocinie. Przeprowadzono cztery doświadczenia żywieniowe z wykorzystaniem różnych wielkości materiału obsadowego karpia: narybek letni (masa początkowa 2,7 g szt.-1), narybek (masa początkowa 125 g szt.-1), kroczek (masa początkowa 360 g szt.-1) oraz handlówka (masa początkowa 969 g szt.-1). Testy wzrostowe przeprowadzono w stawach doświadczalnych o powierzchni 40 m2 każdy, zasilanych wodą indywidualnie w układzie otwartym. Podczas trwania testów prowadzono kontrolę parametrów fizykochemicznych wody w stawach: temperatury (°C) i zawartości rozpuszczonego w niej tlenu (mg O2 dm-3) oraz odczynu pH. We wszystkich paszach głównym nośnikiem białka pochodzenia zwierzęcego była mączka rybna, stopniowo zastępowana roślinnymi komponentami białkowymi w postaci mieszanek strączkowo-rzepakowych. W paszach dla narybku letniego, narybku i kroczka zastosowano mieszankę strączkowo-rzepakową wykonaną z nasion łubinu białego i żółtego oraz poekstrakcyjnej śruty rzepakowej, a w paszach dla handlówki karpia wykonaną z nasion łubinu białego i żółtego, bobiku oraz poekstrakcyjnej śruty rzepakowej. Pasze zadawane były codziennie z automatycznych karmników taśmowych dla ryb przez 12 godzin na dobę (9.00 – 21.00). Dzienne dawki paszy wyliczano jako procent biomasy ryb przy uwzględnieniu temperatury wody oraz wielkości ryb. Dla każdego z doświadczeń wyliczono następujące wskaźniki chowu: średni dobowy przyrost masy jednostkowej ryb (SGR), współczynnik pokarmowy pasz (FCR), współczynnik wydajności wzrostowej białka (PER), wskaźniki retencji białka (PR) i tłuszczu (FR) oraz przeżywalność ryb (SR). Ponadto oznaczono podstawowy skład chemiczny ciała ryb oraz pasz doświadczalnych. Po zakończeniu testu wzrostowego z handlówką wykonana została porównawcza analiza sensoryczna mięsa karpi metodą skalowania uwzględniająca następujące cechy: barwa, zapach, jędrność, soczystość, smak, wrażenie ogólne. Mieszanki nasion roślin strączkowych oraz poekstrakcyjnej śruty rzepakowej mogą być częściowym zamiennikiem mączki rybnej w pełnoporcjowych paszach dla karpi. Efektywny poziom substytucji mączki rybnej mieszanką roślinnych komponentów białkowych był zróżnicowany w zależności od grupy wiekowej karpi. Wprowadzenie do pasz dla narybku letniego oraz narybku karpia mieszanki roślinnych komponentów białkowych w ilościach, odpowiednio: do 26% oraz do 22% nie powodowało wpływu na przyrosty masy ciała ryb oraz wykorzystanie pasz. Z kolei najwyższe masy ciała oraz najkorzystniejsze wartości wskaźników chowu kroczka oraz handlówki karpia uzyskano skarmiając pasze zawierające, odpowiednio: 32% oraz 27% mieszanki roślinnych komponentów białkowych. Analiza wyników doświadczenia z narybkiem letnim karpia nie wykazała wyraźnej tendencji wpływu zastosowanych poziomów białka pochodzenia roślinnego w puli białkowej diet na uzyskane masy jednostkowe ryb oraz wykorzystanie pasz. Minimalne różnice (niepotwierdzone statystycznie) pomiędzy poszczególnymi wariantami doświadczalnymi wskazują, że białko paszy dla tego stadium karpia może zawierać nawet 35% białka pochodzenia roślinnego (maksymalny poziom zastosowany w paszach doświadczalnych). W chowie narybku karpia zaznaczył się wyraźniejszy wpływ ilości białka pochodzenia roślinnego na masy jednostkowe ryb, nie odnotowano natomiast istotnych różnic w wartościach współczynnika pokarmowego. Zbliżone masy jednostkowe narybku uzyskano skarmiając paszę wykonaną wyłącznie na bazie mączek zwierzęcych oraz w grupie, w której stosowano dietę z 31% udziałem białka pochodzenia roślinnego w białku ogólnym. W doświadczeniu z kroczkiem i handlówką karpia zależności pomiędzy wynikami chowu a udziałem białka pochodzenia roślinnego w białku ogólnym paszy były wyraźne. W przypadku kroczka karpia najefektywniejsza okazała się dieta z 45% zawartością białka roślinnego (istotność różnic potwierdzona statystycznie). W teście z handlówką najwyższe masy jednostkowe karpi oraz najkorzystniejsze wartości współczynnika pokarmowego pasz, podobnie jak w doświadczeniu z kroczkiem, uzyskano skarmiając paszę z 44% udziałem białka roślinnego. Pasze doświadczalne stosowane w żywieniu handlówki karpia nie miały wpływu na właściwości sensoryczne ich mięsa.

Published
2018-12-18
Section
Articles